Karar Destek Sistemleri
Projenin Tanıtımı
Karar destek sistemleri, karar birimlerinin girdi, süreç ve sonuç aşamalarında verilen kararların hata riskini en aza indirmeyi hedefleyen veriye dayalı karar modellerinin geliştirilmesini amaçlar. Bu süreçlerde elde edilen ham veriler işlenerek anlamlandırılır. pilot uygulama olarak Üniversitenin enstitüleri seçilmiştir.
Projenin Amacı
Bu çalışmanın amacı Dijital Dönüşüm ve Yazılım Ofisi çalışmaları kapsamında yönetimin karar problemleri belirlenmesi ve problemin çözümüne yönelik karar modellerinin geliştirilmesidir. pilot uygulama olarak seçilen enstitülerin, lisansüstü birimlerinin, karar alma işlemlerini sezgisel değil veriye dayalı olarak gerçekleştirilmesini sağlamak amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda ilgili birimlerin mevcut durumları tespit edilip ve iyileştirme gereksinimleri, veri tabanlı karar verme sistemlerine dayalı olarak belirlenmesi amaçlanmaktadır. veriye dayalı karar verme, kararların en az hata ile hızlı alınmasını ve operasyonel verimliliğin artırılmasını sağlamaktadır. projenin nihai amacı Üniversitenin karar birimlerinde anlık ve etkin karar verme kabiliyetlerinin veriye dayandırılarak güçlendirilmesidir.
Neler Yapılıyor?
Proje, dijital Dönüşüm ve Yazılım Ofisi bünyesinde oluşturulan, Karar Destek Sistemleri araştırma grubu öncülüğünde hayata geçirilmektedir. Proje paydaşı olan enstitülerle toplantı yapılmış ve gereksinimler belirlenmiştir. Bu doğrultuda enstitülerin lisansüstü birimlerinde program açma, danışman ve tez konusu belirleme(öncelikli alanlar, disiplinler arası çalışmalar), ders açma ve kayıt silme gibi karar verme işlemlerinin veri tabanlı matematiksel modellenmesi çalışılmaktadır.
İlkelerimiz ve Politikalarımız
Eğitim sistemlerinin, kullanıcı becerilerinin, iş ağlarının ve mobil cihaz destekli nesnelerin interneti sistemlerinin bir arada çalışmasını sağlamak
İnsan, Teknoloji ve İş süreçlerinin dijital ihtiyaçlarının tespit edilmesi, gerekli dönüşümün planlanması ve aşamaların takip edilmesi
Dijital hizmetlerin tanıtımının yapılması ve yeni hizmet projelerinin gerekli ise eğitiminin yapılmasının sağlanması.
Atatürk Üniversitesi Dijital Dönüşüm ve Yazılım Ofisi’nde eğitimde dijital dönüşüm gerçekleştirmek üzere birçok proje yürütülmektedir. Bu kapsamda öğrencilere yönelik dijital okuryazarlık dersleri verilmekte, öğrencilerimizin dijital ortamda görünürlüklerini sağlamak için öğrenci portfolyo platformu geliştirilmekte, öğrencilerimizin kendilerini geliştirmelerine yönelik yapay zeka ve robotik kodlama atölyesi kurulmaktadır. Eğitimcilerimizin derslerini dijital öğrenme ortamlarına taşımalarına yönelik üniversitemiz öğrenme yönetim sistemi olan Ders Bilgi Sistemi tanıtım ve bilgilendirme faaliyetleri düzenlenerek sistem kullanımı yaygınlaştırılmakta, öğretim üyelerimizin deneyimlerinin tüm dünyayla paylaşılmasını sağlayacak olan Açık Ders Malzemeleri sistemi geliştirilmekte ve yine benzer şekilde öğretim üyelerimizin deneyimlerinin İnternet üzerinden Herkese Açık Kurs (İHAK) formatında paylaşımını sağlayacak olan AtademiX’in faaliyete geçirilmektedir. Eğitimde dijital dönüşümün gerçekleştirilmesine yönelik olarak yürütülen projelerimizin detaylarına aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.