DBS Kullanımının Yaygınlaştırılması

Projenin Tanıtımı ve Amacı

Ders Bilgi Sistemi (DBS), yüz yüze, harmanlanmış veya uzaktan eğitimle yürütülen derslerin online ortamda yönetilmesi amacıyla kullanılan bir öğrenme yönetim sistemidir. Bu sistem öğrenenlerin sanal bir sınıf ortamına dahil olmasının yanı sıra, içeriklerin sunulması, farklı türlerde etkinliklerin düzenlenmesi, ölçme ve değerlendirme işlemlerinin yapılması gibi birçok farklı öğrenim aracı sunarak derslerin zenginleştirilmesini sağlamaktadır. 

Üniversitemizde yaygın olarak kullanılan öğrenme yönetim sistemlerinden biri olan Moodle altyapısına sahip ve Öğrenci Bilgi Sistemi ile entegre bir şekilde çalışan DBS yapısı mevcuttur. Dijital Dönüşüm ve Yazılım Ofisi çalışmaları kapsamında dijital eğitmenliğe geçişin sağlanması ve böylelikle derslerin dijital ortama aktarılması için DBS kullanımının yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır. Çalışma kapsamında öğretim üyelerinin derslerinde DBS kullanmaya teşvik edilmesi, sürecin izlenmesi ve değerlendirilmesi planlanmaktadır. 

 

Projede İşbirliği Yapılan Paydaşlar

Eğitim Bilimleri Enstitüsü
Eczacılık Fakültesi
İletişim Fakültesi
Mühendislik Fakültesi
Su Ürünleri Fakültesi
Bilgisayar Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi 

Neler Yapılıyor?

Ders Bilgi Sistemi’nin kullanımının yaygınlaştırılması projesi kapsamında;

Mevcut Durum Analizleri: DBS kullanımına yönelik fakülte, bölüm, öğretim elemanı ve öğrenci bazlı sistem kullanım analizleri yapılmaktadır. Belirli periyotlarla tekrarlanan analizlerle DBS kullanımının yaygınlaştırılması çalışmalarında veriye dayalı kararlar verilmektedir.

Pilot Uygulamalar: DBS kullanımı yaygınlaştırma projesi kapsamında zorunlu ve gönüllü pilot uygulama birimleri seçilmiştir. İlgili birimlerde DBS tanıtım ve bilgilendirme toplantıları düzenlenmiştir. Aşağıda pilot uygulama kapsamında DBS kullanımına destek veren birimlerimiz listelenmiştir.

Zorunlu Pilot Uygulama Birimleri:

Su Ürünleri Fakültesi
Eğitim Bilimleri Enstitüsü
Eczacılık Fakültesi

Gönüllü Pilot Uygulama Birimleri:

Mühendislik Fakültesi
İletişim Fakültesi

Tanıtım ve Bilgilendirme Faaliyetleri:

Öğretim üyelerinin ve öğrencilerin DBS farkındalığının artırılması ve DBS kullanımına teşvik edilmesi amacıyla tanıtım ve bilgilendirme videoları hazırlanmaktadır. Ayrıca DBS kullanımını temel düzeyde ele alan destek kılavuzları hazırlanmakta ve ilgili birimlere ulaştırılmaktadır.

Bakım ve İyileştirme Faaliyetleri:

DBS’nin yapısına yönelik öğretim üyeleri ve öğrencilerden görüş ve fikirler alınarak sistem bakımına ve iyileştirilmesine yönelik faaliyetlerin takibi yapılmaktadır.

İletişim

Dijital Dönüşüm ve Yazılım Ofisi

Atatürk Üniversitesi Kampüsü – Rektörlük / 25240

ATABAUM © 2023 Tüm Hakları Saklıdır.